• In Nederland meer dan 6000 paddenstoelsoorten voorkomen?
  • 1619 daarvan op de Rode Lijst staan?
  • Hiervan al 171 soorten zijn verdwenen? Dat wil zeggen: sinds vele jaren niet meer teruggevonden...
  • Er ook ieder jaar ruim 100 nieuwe soorten in ons land gevonden worden? Eind 1995 waren er nog maar 3500 paddenstoelensoorten uit ons land bekend, maar in 1980 begon de NMV een electronisch gegevensbestand aan te leggen en sindsdien lijkt het wel of mycologen beter zijn gaan kijken! Hoe kan het anders dat er in 25 jaar tijd meer dan 2500 nieuwe soorten werden ontdekt?

Paddenstoel eigenlijk 'paddenpoep' betekent, of beter: poep van de duivel? Lees alles bij rare naam: Paddenstoel
Mycologie een duur woord is voor 'paddenstoelenkunde'?
Mykos (Grieks) = zwam, logos (Grieks) = rede, woord, vrij vertaald: de leer van...
Een mycoloog is dus een paddenstoelenkenner. Maar niet alle mycologen kijken naar paddenstoelen. Er zijn heel veel laboratoriummycologen die alleen naar schimmels kijken, omdat schimmels ziekten veroorzaken of juist heel nuttig kunnen zijn. Het Griekse 'Mykos' betekent dus 'zwam' en zwam betekent niet alleen 'paddenstoel' maar ook 'schimmel'. Het is dus beter om te zeggen dat mycologen 'schimmeldeskundigen' zijn.

De eerste Nederlandse vrouwelijk hoogleraar was Johanna Westerdijk. Zij werd in 1917 benoemd aan de Universiteit van Utrecht. Kort daarop werd zij ook bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was verbonden aan twee verschillende laboratoria: een pantenziektekundig laboratorium en een schimmellaboratorium. Beide laboratoria zijn inmiddels heel belangrijk geworden, want plantenziektekunde is heel belangrijk voor de landbouw en de kennis van schimmels is onmisbaar voor de medische wetenschap, de landbouw en de industrie. Het schimmellaboratorium, waarvan Johanna Westerdijk directeur was, is het belangrijkste schimmellaboratorium in de wereld. Het staat in Utrecht en heet sinds 2017 Westerdijk Fungal Biodiversity Institute.
kerstmandje kerstboomvliegenzwam de Vliegenzwan een echte Kerstpaddenstoel is?
Al ver voor onze jaartelling en dus nog veel langer voordat wij kerstbomen gingen optuigen werd de Vliegenzwam al als geluksbrenger gezien. We hangen ze tegenwoordig daarom nog steeds in de kerstboom! In veel landen om ons heen worden Vliegenzwammen bovendien op nieuwjaarskaarten afgebeeld om zo de ontvanger geluk voor het nieuwe jaar te brengen.

Lees meer over etnomycologie
er een officiële lijst van Nederlandse paddenstoelnamen is?
Dat is wel zo handig: als er allemaal verschillende namen zouden worden gebruikt, weet niemand welke paddenstoel je bedoelt. Maar het is een heel gedoe al die namen te verzinnen. In 2016 heeft de Nederlandse Namencommssie er zelfs een prijs voor gehad: De Lofprijs der Nederlandse taal. De jury vindt dat het Nederlands teveel verengelst en dat dit ten koste gaat van onze eigen taal. Door paddenstoelen Nederlandse namen te geven wordt het Nederlands juist verrijkt!
Lees meer over de geschiedenis van de Nederlandse paddenstoelnamen
veel mensen niet weten of je nu paddestoel of paddenstoel moet schrijven?
Dat komt doordat de officiële spelling een paar keer is veranderd.
Lees meer over de spelling van het woord padde(n)stoel
Inktzwam
paddenstoelen niet alleen in het bos groeien?
In ons land groeien de meeste paddenstoelen helemaal niet in het bos, maar langs bosranden, in wegbermen en in (duin)graslanden. Die graslanden moeten wel ongestoord zijn en weinig worden bemest.

Lees meer over paddenstoelen in het gras
witrot in eikenblad
schimmels de belangrijkste opruimers zijn in de natuur?
Maar ze zijn ook gespecialiseerd: je hebt houtafbrekers, bladopruimers, soorten die alleen groeien op kruidachtige planten of juist op afgestorven wortels onder de grond, enz.

Lees meer over de rol van paddenstoelen in het bos
rhizomorfen
het belangrijkste deel van elke paddenstoel onzichtbaar is?
Nou ja... de paddenstoel zelf is natuurlijk ook erg belangrijk, want hij maakt
sporen, die nodig zijn voor de voortplanting. Omdat die sporen door de wind worden verspreid, komt de paddenstoel boven de grond of uit het hout tevoorschijn. Maar het echte werk gebeurt uit het zicht: in de grond of in het hout. Daar zijn kilometerslange schimmeldraden aan het werk om alles te verteren wat ze tegenkomen.

Lees meer over schimmeldraden en rhizomorfen
Esdoornvlekkenzwam
schimmels zelfs een verborgen bestaan hebben in alle planten?
Er bestaan geen planten waarin geen schimmels groeien! Deze schimmels worden endofyten genoemd. Zij kunnen de plant op allerlei manieren helpen, bijvoorbeeld door gifstoffen te maken die de plant helpen verdedigen tegen parasieten. Maar als de plant verzwakt, kunnen deze schimmels ook meteen toeslaan en al direct beginnen met de afbraak. Wel zo efficiënt! Veel stoffen die endofyten maken blijken nuttig te zijn, bijvoorbeeld als medicijn of bij de vorming van biobrandstof. Ook kun je landbouwplanten er sterker mee maken, zodat ze minder snel ziek worden en er dus een betere oogst is.
Lees meer over endofyten
springstaart
heel veel kleine diertjes schimmels op hun menu hebben?
En wat de een niet lust, lust een ander wel. Springstaarten, miljoenpoten en pissebedden zijn voorbeelden van schimmelgrazers die allemaal de lekkerste hapjes voor zichzelf willen en gelukkig maken ze daar geen ruzie over, omdat smaken verschillen. Intussen 'snoeien' ze groeiende schimmels en beïnvloeden ze zo hun ontwikkeling, die daardoor soms sneller soms trager gaat. De kleine beestjes hebben daardoor een enorme invloed op het milieu!
Er zijn trouwens ook veel insecten die paddenstoelen eten.
Lees meer over schimmelgrazers of insecten en schimmels
Termitomyces
de grootste paddenstoel ter wereld door termieten wordt gekweekt?
Er zijn twee groepen insecten die zorgvuldig schimmeltuinen aanleggem om zichzelf en hun nageslacht van voedsel te voorzien. Een vorm van landbouw dus, die al miljoenen jaren bestaat! Het gaat om bladsnijdermieren uit Zuid-Amerika (die je in ons land ook in een paar dierentuinen aan het werk kunt zien!) en om termieten uit Afrika en Azië. Uit de termietennesten groeien soms grote paddenstoelen die door de mensen worden gegeten. Er zijn 50 soorten paddenstoelen die door termieten worden "gekweekt". De grootste van de wereld is Termitomyces titanicus uit Zambia.
Lees meer over schimmeltuinen
gevangen nematode
veel schimmels heel goed in het vangen van aaltjes zijn?
Aaltjes zijn zeer kleine wormpjes die met miljoenen in de bodem leven. Ze eten bacteriën of andere aaltjes en sommige soorten zuigen plantensappen op uit de wortels van planten. Er zijn ook schimmeletende aaltjes en daarom hebben zeer veel schimmels methoden ontwikkeld om aaltjes te doden. De schimmel hiernaast maakt lasso's om aaltjes te vangen. Daarna wordt het aaltje door afgescheiden verteringssappen verteerd. Zo komt de schimmel aan zijn eiwitten!
Lees meer over aaltjes
guttatie
schimmels duizenden liters water transporteren?
Een groot aantal schimmels is hierin gespecialiseerd en zorgt dat de bomen voldoende water krijgen. Dat doen zij door met de boomwortels samen te groeien en zo mycorrhiza's te vormen. Mycorrhiza's beschermen de bomen tegen uitdrogen en nog veel meer!
Water is voor de schimmel ook een transportmiddel van grondstoffen die nodig zijn om de paddenstoelen te laten groeien. Terwijl de paddenstoel groeit, wordt het overgebleven water aan de buitenkant uitgeperst en vooral bij vochtig weer zie je dan heel veel glinsterende guttatiedruppels!

Lees meer over guttatie
Droot dooiermos
korstmossen ook schimmels zijn?
Het bijzondere van korstmossen is dat de schimmel er in is geslaagd bepaalde algen (en soms blauwwieren) aan zich te binden, waarmee zij heel nauw samenleven. Door de wijze van samenleven zijn korstmossen vrijwel onafhankelijk geworden van hun substraat (=ondergrond): zij halen al hun voedingsstoffen letterlijk uit de lucht!
Omdat korstmossen afhankelijk zijn van schone lucht en de luchtvochtigheid, zijn zij goede milieu-indicatoren. Aan de verspreiding van de korstmossen kan men zien in hoeverre het milieu (de lucht) is aangetast.

Lees meer over korstmossen
peer-jeneverbesroest
roestschimmels economisch en ecologisch van groot belang zijn?
Tussen alle schimmels vormen de roesten een wereld apart: zij houden er een bijzonder leefwijze op na en hebben daardoor een grote invloed op het natuurlijk milieu. Maar helaas ook op de landbouw...

ozonium
het geelbruine vilt dat je soms op bomen ziet geen mos is?
Sommige schimmels maken "luchtmycelium", waarvan de functie onbekend is, maar het wordt 'ozonium' genoemd en hoort bij een klein groepje Inktzwammen, waarvan de Grote viltinktzwam de algemeenste vertegenwoordiger is in ons land.

Lees meer over ozonium
postzegel
de Vliegenzwam vrijwel overal op de wereld voorkomt?
Bovendien is deze paddenstoel zo populair dat meer dan zeventig verschillende landen Vliegenzwammen op hun postzegels hebben gezet! Postzegelverzamelaars die alleen paddenstoelenpostzegels verzamelen, kunnen volgens de catalogus van het jaar 2000 maar liefst 79 series en blokken verzamelen, waar tenminste één zegel met Vliegenzwammen deel van uitmaakt!

Lees meer over mycofilatelie
Heksenboleet door Hans Adema
sommige paddenstoelen van kleur verschieten als je ze aanraakt?
Veel boleten verkleuren blauw of groen bij aanraken. Sommige soorten worden zwart en er zijn zelfs paddenstoelen die knalrood verkleuren, zodat het lijkt of ze bloeden!
Op de buisjes van deze Netstelige heksenboleet (Boletus luridus) heeft de fotograaf de geslachtsnaam "Boletus" geschreven.

Uitleg:
Bij druk op het vlees wordt een beetje vocht naar buiten geperst. Dat vocht reageert met zuurstof uit de lucht (oxidatie) en daardoor ontstaat een kleurverandering.
Lees meer over kleurveranderingen bij paddenstoelen


Klik op het plaatje voor een vergroting!
Wenckelbach
padden nooit op paddenstoelen zitten?
Toen men nog niet begreep waar paddenstoelen vandaan kwamen, werd gedacht dat ze afkomstig waren van de duivel. Satan leende zo zijn naam aan de 'Saterstoelen', waarvan de Duivelsbroodrussula er één is en omdat de duivel zich soms ook voordoet in de gedaante van een pad, was de stap naar 'paddenstoel' snel gezet.

Lees meer over de geschiedenis van het woord paddenstoel
klompjes
kabouters niet in paddenstoelen wonen?
Dat begrijpen zelfs kleine kinderen! De relatie tussen kabouters en paddenstoelen is echter nogal uit zijn verband geraakt. Het is daaraan te wijten dat er soms onbegrip bestaat voor beiden: kabouters zijn iets voor kleine kinderen en paddenstoelen ook, zo lijkt men wel eens te denken. En dat is jammer, want zowel kabouters als paddenstoelen bieden ons een rijke schoonheid, die de ogen kan openen voor de natuur en voor haar belangen: een beter milieu! Als milieu-indicatoren vertellen vooral paddenstoelen ons hoe de natuur er voor staat. Kennis van deze organismen is daarom zinvol en verrijkend. De moeite van een levenslange studie waard!
Heksenkring er ook in de 21e eeuw nog steeds mensen zijn die denken dat heksenkringen van paddenstoelen een magische oorzaak hebben?
Natuurlijk gelooft men niet meer in heksen, maar mensen geloven wél in aardstralen en magische plaatsen. Bijna elk jaar komt er wel ergens in Nederland een stukje over zo'n "wonderlijke kring van paddenstoelen" in een plaatselijke krant en zelfs de (regionale) radio en televisie publiceren dan soms het "nieuws", zonder eerst een mycoloog te raadplegen!

Lees meer over heksenkringen
Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood de populairste eetbare paddenstoel is?
Een zakje met 25 gram gedroogde Eekhoorntjesbrood van A-kwaliteit kost in de delicatessenwinkel meer dan 4 euro! In de meeste Europese landen zoeken de mensen zelf Eekhoorntjesbrood. Ze snijden ze in dunne plakjes en drogen ze in de zon. Van 25 gram kun je een hele pan paddenstoelensoep maken die vooral heerlijk ruikt!

Lees meer over Eekhoorntjesbrood
of maak meteen een heerlijke pan boletensoep

Hanenkammen in ons land meestal "Cantharellen" worden genoemd?
In Nederland kun je Hanenkammen soms kopen bij de betere groentenwinkel. Die zijn dan geplukt in Frankrijk of Polen en de gemiddelde prijs per kilo verse paddenstoelen varieert van 20 tot soms wel 50 euro. De Hanenkam is na het Eekhoorntjesbrood de populairste paddenstoel in Europa.

Lees meer over Hanenkammen
Eekhoorntjesbrood
truffels van chocola hun naam danken aan de allerduurste paddenstoelen ter wereld?
Truffels groeien onder de grond. Ze worden met behulp van varkens of honden gezocht, omdat deze dieren ze kunnen ruiken. Ze groeien niet in ons land.
Lees meer over Truffels

Er zijn trouwens ook magische truffels: dat zijn geen truffels, maar sclerotia

de giftigste paddenstoel ter wereld de Groene knolamaniet is?
Eén Groene knolamaniet (Amanita phalloides) bevat genoeg gif om een heel gezin te doden. Maar leuk is dat niet! Het ziekbed duurt meerdere dagen (soms wel zes!) en de verschijnselen zijn zo verschrikkelijk dat je liever een nachtmerrie hebt...
Lees meer over Groene knolamaniet
biosafety

schimmels ook kunnen worden ingezet bij biologische oorlogsvoering?
Maar we hebben er weinig aan, want er zijn geen schimmels die de mens kunnen uitschakelen en met schimmels die oogsten bederven treffen we vooral ontwikkelingslanden, maar niet onze vijand die ook ander voedsel kan gaan kopen. Toch zijn er, om ongelukken met gevaarlijke organimen te voorkomen, wereldwijd afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in biosafety-programma's.
Lees meer over biologische wapens en biosafety
muggelarve

schimmels ook kunnen worden ingezet bij biologische bestrijding in de landbouw en bij ziekten?
Hiernaast zie je een door een speciale schimmel aangetaste larve van de malariamug. Maar ook insectenplagen en schimmelziektes in de landbouw kunnen met schimmels worden bestreden!
Lees meer over biologische bestrijding
Wasgele bekerzwam

paddenstoelen ook gebouwen en spoorlijnen afbreken?
Sommige schimmels in huis zijn niet zo erg, zoals de Wasgele bekerzwammen op deze muur, maar er bestaat ook een soort, de Huiszwam, die al het houtwerk in een huis kan opeten en dan zak je ineens zomaar door de vloer!
Bovendien zijn er schimmels die ons ziek kunnen maken en die vallen vaak heel wat minder op!
Sommige paddenstoelen lichten stoeptegels en andere vreten spoorbielzen op...
Lees meer over schimmel en rot in huis
Lees ook over de Toverchampignon en dwarsliggerzwammen
Aunt Etty
de dochter van de beroemde Charles Darwin niets van stinkzwammen wilde weten?
Phallus impudicus Henrietta Emma "Aunt Etty" Darwin Litchfield was haar naam, directrice van een meisjeskostschool in het preutse Engeland van koningin Victoria. Zij bestreed de Grote stinkzwam om de goede zeden van de jonge meisjes te beschermen!

Lees meer over Stinkzwammen
Groene knolamaniet en Hanenkammen
giftige en eetbare paddenstoelen soms vlak naast elkaar groeien?
Op de foto hiernaast, die in 2005 in de Schoorlse Duinen werd gemaakt, zie je een Groene knolamaniet en twee handenvol geplukte Hanenkammen. Deze paddenstoelen groeiden minder dan een halve meter bij elkaar vandaan!

Lees meer over paddenstoelen plukken
1964
het absoluut onzin is dat je ziek kunt worden of dood gaat als je paddenstoelen aanraakt?
Nog steeds zijn er ouders die angstig tegen hun kind roepen dat het niet aan die mooie paddenstoelen mag komen. Helaas, want ze doen je niets! Ook al stop je daarna je handen in je mond. Als dat niet zou kloppen, waren de webmasters van deze site al dood geweest, want iedere bijzondere paddenstoel wordt aangeraakt en tijdens een dag in het bos heb je ook honger en eet je gewoon je meegebrachte lunch op. Zonder de handen te wassen! Al een mensenleven lang! Lees ook proeven en ruiken
myxo
Slijmzwammen helemaal geen paddenstoelen zijn?
Omdat zij sporen vormen, zijn Slijmzwammen (Myxomyceten) altijd door mycologen bestudeerd en ook tegenwoordig zijn het alleen de mycologen die naar deze kruipende wezens kijken!

Lees meer over Slijmzwammen
lichtgevende Mycena's
er ook lichtgevende paddenstoelen bestaan?
Het lijkt iets van exotische oorden, maar zelfs in ons land komen ze voor! Weliswaar is de Lantaarnzwam bij ons zeldzaam, maar de zeer algemene Honingzwam kan er ook voor zorgen dat door de schimmel aangetast hout licht gaat geven!

Lees meer over lichtgevende paddenstoelen
Spatelzwam
"zeldzaamheid" een relatief begrip is?
Voor een doodgewone huismus komt niemand zijn bed uit, maar als er ineens een Oeraluil in het park zit, wordt de stad overstroomd door vogelaars, die foto's blijven maken tot het donker wordt. Natuurliefhebbers zijn dus dol op zeldzaamheden. Maar wat is dat eigenlijk? Is het wel zo'n belangrijk begrip? Wat maakt dat iets zeldzaam is? En is het eigenlijk wel zeldzaam?

Lees meer over zeldzaamheid

voor de productie van bier en wijn ook schimmels worden gebruikt?
Alcohol ontstaat door vergisting van suikers uit fruit, aardappelen of graan. Hiervoor gebruikt men gist. Gistcellen komen gewoon in de lucht voor en daardoor gaat overrijp fruit dat je vergeet op te eten gisten. De smaak wordt heel prikkelend en er ontstaat alcohol. Koeien in een boomgaard met afgevallen appels kunnen er zelfs dronken van worden! Je kunt nu wel begrijpen dat onze verre voorouders zo ontdekten hoe je wijn (='bedorven' druivensap) en bier (='bedorven' gerstenat) kon maken.
Tegenwoordig worden schimmels voor nog veel meer producten gebruikt.

Klik op de foto voor een vergroting met toelichting of
Lees meer over de voedingsindustrie
shiitakebier
er van paddenstoelen zelfs bier wordt gemaakt?
Een Limburgse bierbrouwer maakt onder andere Oesterzwambier en dat is niet de enige paddenstoel, waarnaar een biertje kan smaken. De Shiitake wordt in China en Japan al meer dan 2000 jaar gekweekt en sinds 1970 ook bij ons. Omdat de paddenstoel kankerremmende stoffen bevat, is hij meteen heel populair geworden, zo populair dat een Shiitake-kweker in Rossum er zelfs bier van laat brouwen!

Lees meer over de Shiitake

citroenzuur in cola en andere frisdranken uit schimmels komt?
Citroenzuur is een stof je die bijna overal voor kunt gebruiken. En in elk geval kan de frisdrankindustrie (De Coca-Cola Company is de grootste drankenmultinational ter wereld!) niet bestaan zonder dit goedje. Daarom wordt het op megagrote schaal geproduceerd. Door... schimmels!

Lees meer over Aspergillus, een industrieel succes!
Stradivarius
schimmels de kwaliteit van hout soms kunnen verbeteren?
In 2008 werd onderzoek gedaan naar schimmels in het hout, waarvan violen worden gebouwd. Er werd ontdekt dat er schimmels zijn die de geluiddragende kwaliteiten van dat hout verbeteren. Er is toen een viool gebouwd, waarvan de klank niet meer te onderscheiden was van een Stradivarius-viool. Het geheim van deze wereldberoemde vioolklank was blootgelegd!

Lees meer over bijzonder hout
Ecovative verpakking
plastic vervangen kan worden door schimmels?
Het Amerikaanse bedrijf Ecovative maakt al een groot aantel verschillende materiaalen op basis van schimmels, zoals bouw- en isolatiematerialen, waterboards, zwemvesten en verpakkingsmaterialen. De computers van Dell worden er bijvoorbeeld in verpakt in plaats van in piepschuim. Dat is milieuvriendelijk, want de productie kost nauwelijks energie of water en nadat je je computer hebt uitgepakt, kan de verpakking op de composthoop! En in Nederland loopt men mee voorop: de Universteit van Utrecht doet onderzoek naar schimmelmaterialen en werkt samen met ontwerpers en designers om nieuwe innovaties te ontwikkelen. Lees meer over duurzame materialen
Aspergillose
wereldwijd jaarlijks 700.000 mensen sterven aan schimmelziekten?
Onder de naam 'Aspergillose' schuilt een aantal longziekten die door schimmels worden veroorzaakt. Deze ziekten krijg je alleen als je een sterk verzwakte weerstand hebt, dus niet zomaar! Alle dieren met longen kunnen het krijgen. In ons land sterven er jaarlijks kraaien en meeuwen aan. De foto hiernaast is van een vogellong.

Lees meer over Aspergillose
vogelveerzwam
appeltaart en kalknagels niets met elkaar te maken hebben?
Of, eh... deze website ging toch over paddenstoelen? Appeltaart is een bakproduct. Grote fastfoodbedrijven (waar je vriendelijke geholpen wordt door mensen met petjes op) en brood- en koekfabrieken gebruiken meelverbeteraars die uit dierlijke keratine worden gemaakt. Keratine is een eiwit, waarvan nagels, haren en veren zijn gemaakt. Keratine is moeilijk af te breken. Alleen sommige schimmels kunnen dat!

Lees meer over huidschimmels en vogelveerzwammen
vuursalamanders
keratinevretende schimmels de doodsoorzaak bij veel ambibieën zijn?
Wereldwijd worden kikkers, padden en salamanders bedreigd door een eencellige schimmel die het op hun huid gemunt heeft. In ons land is hierdoor de vuursalamander bijna helemaal uitgestorven!

Lees meer over schimmels op amfibieën

penicilline een Nederlandse ontdekking is?
In de biologieboeken en zelfs op Wikipedia staat te lezen dat deze ontdekking werd gedaan door Alexander Flemming, maar dit is onjuist. In 1928, toen Flemming de stof ontdekte, wist hij helemaal niet welk nut penicille zou kunnen hebben, maar de Nederlander Abraham van Luijk publiceerde in datzelfde jaar zijn onderzoeksresultaten en beschreef ook al op welke wijze penicilline zou kunnen worden ingezet tegen bacteriën. Bovendien heeft Van Luijk de methode ontwikkeld om penicilline-producerende schimmels op grote schaal te kweken.

Lees meer over antibiotica
Cordyceps sinensis veel paddenstoelen een kankerremmende werking hebben?
Van een aantal paddenstoelen is vastgesteld dat zij een antitumorwerking hebben. Sommige worden dan ook ingezet tegen kanker, zoals de Grote oranje bekerzwam, die al jarenlang door mycologen naar het AMC in Amsterdam wordt gestuurd, en het Waaiertje, dat er speciaal voor wordt gekweekt. In China worden paddenstoelen op grote schaal gegeten, omdat zij gezond worden verondersteld en in de duurste, een soort Rupsendoder (Cordyceps sinensis), zijn ook echt kankerremmende stoffen aangetoond. Op de markt in China is deze zwam duizenden euro's per kilo waard! Natuurgeeskunde is op dit moment ook in de westerse wereld erg populair! Lees dus meer over natuurgeneeskunde
Lees ook meer over geneeskunde en geneeskunde in China
Jules Verne
Jules Verne ook over paddenstoelen geschreven heeft?
De beroemde sciencefictionschrijver wist de laatste wetenschappelijke kennis uit zijn tijd zo in zijn romans te verwerken, dat zijn verhalen niet alleen levensecht overkomen, maar ook nog leerzaam zijn! De reusachtige paddenstoelen die professor Lidenbrock op zijn reis naar het middelpunt van de aarde tegenkomt, zijn natuurlijk maar een van de vele wonderlijke ontdekkingen in dit verhaal uit 1864; de bijbehorende gravure maakt echter grote indruk!

Reis naar het middelpunt der aarde
Beatrix Potter
Beatrix Potter ook zeer goed paddenstoelen schilderde?
Beatrix Potter is beroemd geworden met haar tekeningen van aangeklede dieren. Maar zij genoot bij biologen aanzien om haar zeer natuurgetrouwe botanische schilderingen van paddenstoelen en korstmossen. Haar paddenstoelenafbeeldingen werden gebruikt in boeken om paddenstoelen mee te determineren! Die boeken zijn nu nog steeds populair!

Lees meer over Beatrix Potter
paddenstoelenborduursel
er prachtige borduursels van paddenstoelen bestaan?
Bij veel paddenstoelenliefhebbers hangt er wel een paddenstoelenborduurwerkje aan de muur. Er bestaan speciale telpatronen voor. Op onze website kan je deze patronen downloaden!

Lees meer over borduren
kleurstalen in wol
je met paddenstoelen ook kunt verven?
Net als met planten kan je ook met paddenstoelen en korstmossen wol verven. Je kunt zelfs heel bijzondere kleuren maken, die met planten niet lukken. In Skandinavië, maar ook in Duitsland is het verven van wol met paddenstoelen heel gewoon.

Lees meer over wol verven met paddenstoelen
google doodle

dit een officiële Google Doodle is?
Op 18 mei 2012 werd de Japanse bioloog Minakata Kumagusu (1867-1941), die ook heel veel aan schimmels en zelfs slijmzwammen heeft gewerkt, door Google geëerd met deze Doodle op de startpagina van de zoekmachine. Er is in Japan een heel museum over Minakata Kumagusu ingericht.
Graffiti
paddenstoelen ook overal op muren worden geschilderd?
Zomaar op muren of treinwagons schilderen heet 'graffiti'. De simpelste graffiti bestaat uit grote letters, die naar iemands naam verwijzen. Het moet goed voelen om je eigen naam groot op gebouwen en treinen te zien staan! Maar de leukste graffiti is een voorstelling: een afbeelding van iets dat je bezighoudt, een paddenstoel bijvoorbeeld.

Lees meer over graffiti

deze fraaie paddenstoeltjes op hondenpoep groeien?
De fotograaf zat er natuurlijk met zijn neus héél dicht bovenop. En dan tijdens het fotograferen even geen ademhalen...
Er is een groep alledaagse schimmels die we liever niet zien (en daarom ook niet zo goed bekijken): de Zwartknopschimmels. Toch is ook dit een heel interessante groep met een paar bijzondere soorten!

Lees meer over Zwartknopschimmels

je met je telefoon ook door een microscoop kunt fotograferen?
En met je scanner kun je ook paddenstoelen 'fotograferen', alleen wordt de glasplaat er erg vies van... Maar mensen die graag paddenstoelen fotograferen bedenken van alles en omdat niet iedereen de trucjes kent, staat op deze website een cursus over paddenstoelenfotografie!

Lees meer over zelf goede paddenstoelen foto's leren maken
barokschilderij
er in musea ook paddenstoelenschilderijen hangen?
In de 16e en 17e eeuw geloofden veel mensen nog dat paddenstoelen door de duivel waren geschapen. Dat dachten ze ook van insecten, slangen en padden. Spannende schepsels eigenlijk, waarvan door beroemde kunstschilders soms prachtige schilderijen werden gemaakt!

Lees meer over paddenstoelenschilderijen