Paddenstoelen in de krant: tips voor journalisten
Paddenstoelen zijn in de herfst een geliefd onderwerp. Er worden talloze excursies en rondleidingen georganiseerd en op enkele plaatsen in het land worden zelfs paddenstoelententoonstellingen ingericht. Dit soort activiteiten, maar ook de paddenstoelen zelf, zijn regelmatig aanleiding voor een berichtje in de (plaatselijke) krant of een reportage in een dagblad of op televisie.

Breng de mensen dichter bij de natuur of de natuur bij hen
Activiteiten van natuurorganisaties en -beheerders zijn erop gericht de mensen dichter bij de natuur te brengen en het besef bij te brengen dat wij schatplichtig zijn aan de natuur. Haar schoonheid kan ons helpen inzien dat wij de natuur ruimte moeten geven en haar verstandig moeten beheren. Hoe meer mensen dit begrijpen, hoe meer draagvlak er is voor verstandig beleid. Het is dus goed en zelfs wenselijk dat in de media van tijd tot tijd aandacht wordt besteed aan natuurgerelateerde onderwerpen en wat ons betreft staan ook paddenstoelen niet vaak genoeg centraal!

Maar geen horrorverhalen a.u.b.
Soms worden paddenstoelen in een slecht licht geplaatst. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er weer eens ergens een Groene knolamaniet gevonden wordt. Men wil de mensen waarschuwen voor dit vreselijke gevaar en dan verschijnen de gruwelijkste verhalen in de krant. In een land, waar mensen toch wel wat vervreemd zijn van de natuur, is dit niet erg wenselijk: de angst wordt verder aangewakkerd en de liefde voor de natuur nog verder uitgedoofd... Maar zonder erg goede reden. Mensen aan het woord laten die hieraan meewerken, angst verspreiden, terwijl dat onnodig is, is niet erg bevorderend voor enig begrip voor de natuur. Niet omdat de paddenstoel niet giftig zou zijn: dat is hij wel, maar omdat verstandige mensen hem gewoon kunnen laten staan en ervan kunnen genieten en er vergeleken bij de talloze en veel grotere gevaren in de echte wereld maar zo weinig aan de hand is! Eenzijdige beeldvorming door mensen met weinig kennis van paddenstoelen of ecologie mag men geen plaats geven in het nieuws. Niet zonder dat ook deskundigen zijn gehoord om tegenwicht te geven aan de onzin die vaak, soms omwille van de sensatie, of om de nieuwswaarde, of omdat men niet beter weet, de wereld wordt ingestuurd.

Paddestoel of paddenstoel?
Veel kranten volgen het 'Witte Boekje' en spellen paddenstoel zonder tussen-n. Een recent promotieonderzoek* heeft echter aangetoond dat de opvatting van het Genootschap Onze Taal onjuist is en de tussen-n ten onrechte wordt weggelaten. Wij adviseren verslaggevers dan ook het woord paddenstoel mét tussen-n te spellen (zoals dat ook volgens het 'Groene Boekje' correct is). Zie voor een verhandeling over de veranderingen in de spellingswijze onze pagina Paddenstoel of Paddestoel?.

logo AOP QR-code Gebruik informatie van deze website
Voor een artikel over paddenstoelen is op deze site veel en zeer uiteenlopende informatie te vinden. Deze mag worden gebruikt onder voorwaarde dat de site ook als bron wordt vermeld, bij voorkeur als URL. Gebruik daarbij ons logo en/of de QR-code! Klik met de rechter muisknop op de plaatjes hiernaast om ze op uw eigen computer op te slaan.

*Van der Putte, A. (2020). Paddenstoelen en hun naamgeving in het Nederlands. Een cultuurgeschiedenis, 1200-1900. Proefschrift.