Knippen en kleuren
Op deze pagina vind je kleurplaten en ideeŽn voor onderzoek aan paddenstoelen. Je kunt ook een paddenstoelenkijkdoos maken en zelfs een speciale sporenkijkdoos.

 • Wil je werkbladen en kleurplaten van deze site downloaden? Dan heb je Acrobat Reader nodig. Dat kan je gratis downloaden door op onderstaand plaatje te klikken. Als je het programma hebt geÔnstalleerd, hoef je de plaatjes van de gewenste producten op de jeugdpagina alleen maar aan te klikken en het werkblad of kleurplaat zal in een nieuw venster worden geopend. In dat venster zitten knoppen om op te slaan en af te drukken.

 • Heb je nog geen Acrobat Reader?
  Klik dan op onderstaand plaatje:

 • Kleurplaten
  Hiernaast zie je twee kleurplaten. Je kunt ze downloaden door erop te klikken. Daarna kan je ze uitprinten op A4-formaat.  Klik hier voor meer kleurplaten en
  klik hier voor nog meer kleurplaten.
  Kleurplaat 1
  kleurplaat1
  Kleurplaat 2
  kleurplaat2


  Kijkdoosknipblad
  Maak een paddenstoelenkijkdoos!
  Als je dit knipblad download, kan je het op een A4-tje uitprinten. Daarna kan je de paddenstoelen inkleuren en met behulp van de plakstroken in een (schoenen)doos plakken. Kleur of verf de schoenendoos van binnen in herfstkleuren en maak een kijkgaatje aan de korte kant. Als je in het deksel een venster snijdt en daar bruin en/of groen vliegerpapier overheen plakt, ontstaat in de doos een stemmige herfstsfeer.

  Klik op de plaat om hem down te loaden!
  Knipblad met acht paddenstoelen

  Zelf onderzoek doen
  de plaatjes hiernaast zijn twee verschillende onderzoeksopdrachten Ze helpen je om te leren hoe je op een goede manier paddenstoelen onderzoekt. Je kunt de opdrachten downloaden door erop te klikken. Daarna kan je ze uitprinten op A4-formaat.
  Naar buiten
  Naar buiten
  Champignononderzoek
  Champignon onderzoek


  Kijk naar de sporen!
  Paddenstoelsporen zijn te klein om met het blote oog te zien. Of toch niet? Er zijn twee manieren om de sporen toch zomaar te zien.

  Sporenfiguur
  Als je de sporen een nacht lang opvangt op een stukje papier, kan je de kleur van de sporen bovendien ook goed zien! En dat is weer handig bij de determinatie!

  In een sporenkijkdoos kan je de sporen zien vallen. Met het blote oog!
  Sporenfiguur maken
  Maak een Sporenfiguur
  Sporendoos maken
  Maak een sporendoos


  Hoeveel sporen maakt een paddenstoel?
  Men heeft uitgerekend dat een champignon met een hoed van tien centimeter 10 miljoen (10.000.000) sporen maakt. Die sporen worden gemaakt op de zijkanten van de plaatjes (lamellen) aan de onderkant van de hoed. Hoe meer plaatjes, hoe meer sporen een paddenstoel kan maken. Hoe werkt dat? Doordat meer plaatjes samen een groter oppervlak hebben!
  Het werkblad hiernaast leert je hoe het zit met dat oppervlak. Je hebt er wel extra papier, een schaar en lijm bij nodig.
  Oppervlaktevergroting
  Werkblad oppervlaktevergroting