Boletensoep Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis s.l.)
Familie: Boletaceae, orde: Boletales
In de meeste Europese landen geldt het Eekhoorntjesbrood als smakelijkste paddenstoel. Je moet ze dan wel eerst drogen of gedroogd kopen. Alleen door op de juiste manier aan de lucht te drogen, ontstaat namelijk het fantastische aroma, waardoor deze paddenstoel zo beroemd is geworden. Slechts enkele plakjes zijn dan voldoende om een hele pan geurige boletensoep te maken! Als vulling gebruik je verder natuurlijk verse paddenstoelen.
Eekhoorntjesbrood kan niet worden gekweekt. Of je ze nu vers op de markt koopt of gedroogd in de delicatessenwinkel, ze zijn altijd in het wild geplukt. De verse paddenstoelen worden meestal aangevoerd uit Frankrijk of Spanje, gedroogd Eekhoorntjesbrood kan uit heel Europa komen, vermoedelijk vooral uit Oost-Europa. Een zakje van 25 gram kost in de winkel al gauw € 4,-.

Wat met de naam Eekhoorntjesbrood wordt aangeduid, zijn eigenlijk vier soorten: Bronskleurig eekhoorntjesbrood (Boletus aereus), Gewoon eekhoorntjesbrood (B. edulis), Vroeg eekhoorntjesbrood (B. reticulatus) en Denneneekhoorntjesbrood (B. pinophilus). De eerste drie soorten vormen mycorrhiza's met loofbomen, voornamelijk eik en beuk. Maar B. edulis wordt ook onder naaldbomen aangetroffen. Het Denneneekhoorntjesbrood leeft samen met grove den op heel arme zandbodems en is in ons land uiterst zeldzaam geworden.
Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood s.l., Foto: Chiel Noordeloos.

Eekhoorntjesbrood in verschillende talen:

Boleto Cep (Spaans)
Borowik szlachetny (Pools)
Cèpe de Bordeaux (Frans)
Çörek mantarı (Turks)
Hřib smrkový (Tsjechisch)
Jesenski goban (Sloveens)
Karl Johan (Deens)
Penny Bun (Engels)
Porcino (Italiaans)
Steinpilz (Duits)
Steinsopp / Stensopp (Noors / Zweeds)
Vargànya (Hongaars)
Eekhoorntjesbrood
Gedroogd Eekhoorntjesbrood, klasse A, bedoeld voor de handel.

In de duurdere delicatessenwinkel heeft Eekhoorntjesbrood vaak ook een dure naam: Porcini is Italiaans, wat vaak voor gedroogd Eekhoorntjesbrood wordt gebruikt. De Italiaanse keuken heeft bij ons een goede naam. Om dezelfde reden worden verse paddenstoelen ook vaak onder hun Franse naam verkocht: Cèpe de Bordeaux.
Lees meer over paddenstoelen eten.

basisrecept boletensoep
Eekhoorntjesbroodbouillon




>> Deel deze pagina << (deze pagina heeft een permalink)