Paddenstoel van de maand

Augustus 2017: Biefstukzwam – Fistulina hepatica (Schaeff.) With.
DE: Oschenzunge; GB: Oak-tongue; FR: Langue de boeuf; DK: Oksetunge; SE: Oxtungsvamp

Biefstukzwam door Giel van der Pluijm
In ons land kent de Biefstukzwam voornamelijk een verspreiding op de zandgronden. Dat hangt waarschijnlijk samen met de verspreiding van zomer- en wintereiken die voornamelijk op zand- en lösgronden groeien. Op klei vinden we de biefstukzwam eigenlijk alleen op landgoederen, waar naast zomereiken vaak ook nog Amerikaanse eiken werden aangeplant. Elders in de wereld blijkt de paddenstoel ook op Kastanje te groeien. Waarom dat bij ons niet zo is, is onbekend.
De wereldwijde verspreiding wekt de indruk dat de Biefstukzwam algemeen is, maar op kilometerhokniveau blijkt de soort helemaal niet zo algemeen. In Duitsland wordt hij zelfs "ziemlich seltsam" genoemd. Dat komt, doordat de zwam vrijwel alleen beschadigde bomen infecteert. Die staan vooral langs wegranden, waar aanrijdingen met bomen plaatsvinden.
De naam verwijst in veel talen naar rundvlees of naar de tong van een os. Inderdaad doet een verse Biefstukzwam wel aan een tong of een lap vlees denken; zelfs als je hem doorsnijdt is er een soort vleesstructuur te zien! Doordat het mycelium heel veel looizuur aan het hout onttrekt, is de biefstukzwam echter een stuk minder appetijtelijk, want zurig van smaak, waardoor hij in de Verenigde Staten ook wel "poor men's beefsteak" wordt genoemd. Omdat het looizuurhoudende trama lang water vasthoudt, is een biefstukzwam zelfs in heel droge perioden vaak nog zachter dan menig lapje vlees in de supermarkt.
Biefstukzwammen zijn gemakkelijk te herkennen, ondanks het feit dat hun verschijning, afhankelijk van groeistadium en weersomstandigheden, heel divers kan zijn. Dit blijkt al als je de foto's op deze pagina bekijkt! Volgens de gangbare boekjes wordt een Biefstukzwam tot 20 cm breed, maar de foto van John den Daas toont een uitzondering: misschien is 2017 wel een uitzonderlijk Biefstukzwammenjaar! Dan komt het goed uit dat de soort dit jaar is uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar. De Nederlandse Mycologische Vereniging roept daarom iedereen op waarnemingen van de Biefstukzwam door te geven (lees meer); wie nog meer wil weten, beluister ook de radio-uitzending van Vroege Vogels!
Tekst: Aldert Gutter, foto's: Giel van der Pluijm, Mike Hirschler, Marjolein Tschur & John den Daas
Biefstukzwam door Mike Hirschler
Biefstukzwam door Marjolein Tschur
Biefstukzwam door Marjolein Tschur
Biefstukzwam door John den Daas

Lees ook het persbericht op Nature Today
Wilt u ook waarnemingen van de Biefstukzwam doorgeven? Bezoek eerst de informatiepagina van de NMV !

Zie voor verspreidingsinformatie over de Biefstukzwam verder:>> Deel deze pagina << (deze pagina heeft een permalink)